Спостерігаю розкол в душах і думках людей, вони мучаться, шукають якісь правильні думки так же, як і я. Стара і давня, як сам світ, історія – по-старому жити вже не можна, а по-новому ще не складається.
Ось сучасна історія. Студенти одного з національних вузів розказали свою історію про те, що в листопаді-грудні після занять бігли на майдан, ночами там стояли, на перервах в коридорі, тримаючи руку зліва над серцем, співали Гімн України (“душу й тіло ми положим за нашу свободу”) і так вірили в те, що ТЕПЕР БУДЕ САМЕ ТАК!!!
Але прийшла сесія. І ось життєва ситуація. Викладач соціології, зав кафедрою, через довірених осіб передав, що за оцінки треба “башлять”, тобто “5” коштує сьогодні 350 гривень, а “4” – всього 250. Гроші треба скласти і передати лаборанту, а той через пару трійку довірених осіб (шоб не спалитись!) передасть прохфесору. Шкода, що “мужик” – прохфесор, іншим шляхом заробити гроші не може, у нас багато в Україні таких, що живуть за принципом “влада-гроші-влада”, але всі знають і
бояться… Деканат знає і боїться… Бояться і студенти… і їхні
батьки…і інші люди, які дізнаються про це. Нас купляють – і ми
продаємося за … оцінки, імідж, омріяне майбутнє, за реальне
сьогодення. І боїмося…
І я, знаєте, теж боюся. Чого?
Боюся розпачу і безсилля, що заповзає в молоді душі. І в думках, в мріях, в уяві – ми такі сильні, а в реальному житті – краще відкупитися, “дати на лапу”…
Згадаймо…
Завідуючій дитячим садочком – щоб прийняли дитину в групу…
Директору школи – щоб саме в цю школу і в цей клас потрапити…
Вчителям – щоб оцінки нормальні поставили…
Членам ЗНО – щоб бали правильні вивели…
Викладачам, щоб поступити і закінчити з гарним дипломом вуз…
Робітникам ДАЇ – за водійські права…
Медпрацівникам – щоб провели добре операцію, роди…
Начальнику – щоб не скоротив…
Податковій – щоб фірму не закрили……………………………………………………………

Як жити по-новому не тільки в думках і мріях, а насправді? Не брехати самому собі, не ховатися за обставини, не виправдовуватися?
Не боятися, адже це слабке місце людини, яке найчастіше випробовують ті, хто думає, що має владу над людиною.
Можливо, по-новому – це НАВЧИТИСЯ ВОЛОДІТИ САМИМ СОБОЮ – своїми думками, почуттями, вчинками…

Муза

This entry was posted in Facebook Posts and tagged . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply