Увага! Це може бути корисно!

Євромайдан SOS

Учасник подій написав нам зі свого досвіду поради по екіпіровці на майдан. Поширюємо, може комусь допоможе ця інформація:

1) Рюкзак – з одного боку окрім того що в нього щось кладеш – це ще й засіб захисту – спасав на майдані хребти кількох людей від гранатних осколків в спину. Можна додатково вкласти якусь захисну пластину під спинку. Нюанс – пишуть що часом рюкзак – це додаткова штука за яку вас можна схопити і тягти, тому краще щоб рюкзак був такий що не шкода+накидати в стрьомних ситуаціях на одне плече щоб можна було миттєво позбавитись.

2) Одяг – на свій розсуд по ситуації, є ризик змокріти від біганини чи брандспойтів, тому краще хоча б футболку суху запасну з собою мати.

3) Взуття – зручне, тепле, без підборів Якщо є ризик що будуть мерзнути ноги – додаткові шкарпетки/устілки/гірчичники/прокладки/грілки для ніг

4) Каска/шолом – краще військова або альпіністська або мотицилєтна (щоб вуха закривало). Нема – тоді проста будівельна/шахтарська. До каски можна прив’язати шнурочок яким каска прикріплюється до одягу. Перевірити чи каска нормально сидить якщо ви в шапочці/балаклаві. Якщо нема шлейки щоб фіксувати каску під підборіддям – зробити.

5) Ліхтарик!!!! Про них багато хто згадує аж вже вночі Краще налобний, перевірити чи гарно сидить на касці. Не забути запасні батарейки. Нюанс: на передовій ліхтарики вимикати щоб не давати наводки нікому.

6) Распіратор на крайняк – медицинська маска. Ідеально – респіратор + декілька масок в кишені.

7) Окуляри. Бувають різної міцності. Не знайшли протиосколочних – берете звичайні будівельно-токарні. Нюанс: коли одягаєш маску і окуляри разом – вони запотівають. Щоб не запотівали – протерти окуляри милом (можна на місці рідким милом в любій кафешці). Від газу медицинська маска+окуляри в принципі спасають стерпно.

8) Наколінники

9) Захист для корпусу – окрім броніків і лат/кольчуг реконструкторів народ експериментує з накладками із туристичних карематів на тулуб, тарілок фрізбі під кофту і тд. Медики казали що від кийків допомагало.

10) Рукавички (пєрчатки) – від холоду+від бруду, можна будівельні і пообрізати на них пальці.

11) З Харчами – логіка наступна: ідете на кілька годин – берете на себе+когось пригостити чай/каву і бутери, якщо ідете надовго – термос не брати взагалі (зайва вага), продукти брати такі які можна зразу на кухню майдану віддати (зайва вага), користуватись роздачею чаю та їжі на майданівцями. Також є маленький бонус – вночі «щасливі години» (подвійні порції) у більшості навколомайданівських цілодобових піцерій та суши-закладів.

12) Мобільний телефон – заряджений і поповнений, при можливості – взяти запасну сімку альтернативного оператора.

13) Документи – для вашої ідентифікації при нестандартних ситуаціях+ в документ (не/не тільки в гаманець) покласти контактні номери з проханням до кого не дай Бог дзвонити якщо що. Додатково медики радять: Всім хто в Києві чи областях України виходить на барикади – напишіть будь-ласка фломастером або ручкою на внутрішній стороні вашого лівого передпліччя – ДРУКОВАНИМИ ЛІТЕРАМИ ваше прізвище, ім'я, рік народження, місто проживання, телефон контактної особи яку треба повідомити, про ваш стан здоров'я у випадку небезпеки.
Якщо маєте хронічну хворобу – то яку!
Наприклад:
САВЧЕНКО СТАНІСЛАВ, 1989, Рівне, 097 2345678 – Дмитро. Цукровий діабет, інсулін.
Це може врятувати ваше життя.

14) Аптечка:
a. Від сльозогінного газу – термальна вода – є в аптеках. Менш ефективна альтернатива – молоко (промити очі), ще менш ефективна – лимон (зїсти). Важливо покласти в таке місце одягу/рюкзака, з якого можна дістати на автоматизмі. Кислі/лужні розчини (оцтові, содові, кола і тд) в теорії ефективні при одних видах газу, шкідливі при інших+залежить від доз, тому краще не експериментувати. Знайомі медики одностайні в тому що головне не панікувати і змусити себе просто не терти руками очі (дуже шкодить), воно саме проходить якщо мати витримку. Від того що просто в очі щось попало – мати очні каплі типу «Візин» чи «Сульфацил»
b. Вологі/сухі серветки – руки і обличча від бруду витерти, критично якщо хочеться потерти очі руками.
c. Перекис водню+бинт – медики майдану перев’язочні матеріали з собою носять, проте якщо в суперекстремальній ситуації все є з собою – спокійніше. При будь яких ушкодженнях не поводитись як Рембо, а одразу звертатись до медиків. НІКОЛИ самостійно не виймати ні собі ні людям крупні осколки і т.д. щоб не відкривати пошкоджені судини.
d. Ліки від своїх хвороб які можуть потурбувати (нежить/горло/застуда/головний біль/серце і тд…). Епілептикам, сердечникам і іншим схильним до втрати свідомості ОБОВЯЗКОВО якщо вже зібрались прийти – приходити в компанії свої друзів які зможуть вчасно і коректно надати допомогу до появи медиків-волонтерів, щоб оточуючі незнайомці від піклування не перестарались.
e. Ліки які просять медики на поточний момент здати в медпункт

15) Узгодити з друзями/домашніми режим контрольних зі дзвонів щоб з одного боку, вас почали шукати вчасно, а з іншого – не починали хвилюватися і шукати завчасно (зокрема якщо ви дотримуєтеся популярної рекомендації виймати з телефона батарею при підході на майдан). На майдан виходити не поодинці, ідеально – кооперуватись групами від 5 осіб. Якщо все таки їдете самі і на таксі – викликайте на якісь нейтральні адреси (кафешки, нічні клуби), відсилайте номер авто комусь з друзів або демонстративно дзвоніть і диктуйте. При підході – зорієнтуватись де знаходяться машини швидкої допомоги та стаціонарний медпункт щоб не тратити час на пошуки якщо доведеться комусь допомогти.

Якось так) Поради несуть основному рекомендаційний і опціональний характер, якщо не лізти на передову – можна і без засобів захисту прийти і знайти собі заняття в більш менш безпечній локації. Автор НЕ «служив» в самообороні (там до екіпіровки значно відповідальніший підхід потрібен, шукайте поради деінде), все написане –зі своїх спостережень та експериментів, чужих записів і здорового глузду. Якщо щось забув – пишіть у коментах, будемо доповнювати. Удачі."

This entry was posted in Facebook Posts and tagged . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply