Вольниця shared ГС “Воля Громади”‘s post.

Вольниця shared ГС "Воля Громади"'s post.

ГС "Воля Громади"

Укрінформ про Триденну Пелюсткову ходу

На столичному Майдані, біля стели Незалежності, увечорі 18 лютого громадські активісти розпочали триденну акцію з ушанування героїв, які загинули в Києві 18-20 лютого 2014 року, коли сталися найбільш трагічні, криваві події в історії незалежної України.

Про це нагадав, виступаючи на Майдані, представник Громадської спілки «Воля Громади» Сергій Сучок.

«Ми зібралися, щоб ушанувати пам’ять героїв, які загинули 18-20 лютого 2014 року. Ми проведемо ходу, вкриваючи пелюстками – як символом пам'яті, символом крові – землю саме там, де пролилася кров майданівців. Ми нагадаємо, що два роки тому люди віддали свої життя, щоб Україна була державою вільних і гідних людей», – підкреслив Сергій Сучок.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять героїв Небесної сотні. Тут згадали поіменно тих, хто загинув у Києві саме 18 лютого 2014-го. Так буде і завтра, і післязавтра – активісти зачитуватимуть імена майданівців, які 19 та 20 лютого два роки тому загинули у Києві від рук міліціонерів, беркутівців, тітушок.
«Ці три дні, починаючи з 18 лютого, – найбільш знакові. Того кривавого вівторка була розбита мирна акція протесту біля Верховної Ради. Попри те, що були закриті станції метро у центрі Києва, що було підпалено Будинок профспілок, що міліціонери окупували Український дім, що МВС оголосило про зачистку Майдану, люди йшли – на 16-ту годину їх тут було 20 тисяч, на 22-гу – 25 тисяч. Українці довели, що захищати свою гідність і свободу вони будуть попри усе. Тоді народилося нове суспільство, справжніх патріотів», – сказала активістка, художній керівник студентсько-викладацького об'єднання «Театр слова» Юлія Холодна.

Спогадами біля вільного мікрофона поділилися учасники і очевидці подій на Майдані. «18 лютого 2014-го був трагічний день, але це був один із найщасливіших днів у моєму житті. Цей день не закінчився перемогою, але й не закінчився поразкою. Найбільше цей день запам’ятався мені демонстрацією нашої сили вранці. Була тривога легенька, але нас було дуже багато. Коли ми вишикувались тут, на Інститутській, колоною – то початок її був аж біля Будинку офіцерів», – сказав, зокрема, учасник Майдану Олександр Піхота.

А ще він додав, що вважає: Небесна сотня – то кількість символічна, бо насправді загинула під час тих подій на Майдані не одна сотня, а набагато більше.

А сьогодні, вже пізно увечорі, після театральної постановки "Майдан – колиска Нового Людства", що відбулася біля стели Незалежності, і розпочалася пелюсткова хода пам'яті. Вона звідси вирушатиме і 19-го, і 20-го лютого. Сьогодні її учасники Інститутською вулицею попрямували до Маріїнського парку, завтра підуть на Грушевського, а 20 лютого – до Михайлівського собору. Але щоразу повертатимуться на Майдан. Активісти запрошують всіх долучатися.

Організатори акції – Громадська спілка «Воля Громади» та Громадська організація «Вольниця».

http://www.ukrinform.ua/rubric-society/1968292-na-majdani-rozpocato-tridennu-pelustkovu-hodu-vsanuvanna-geroiv.html

This entry was posted in Facebook Posts and tagged . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply